TENS uitgifte

TENS staat voor transcutane elektro neurostimulatie, ofwel stimulatie van zenuwvezels via elektrische prikkels toegepast via de huid.

Voor wie?

Mensen die langdurige en chronische pijnklachten hebben komen vaak terecht op de pijnpoli in het ziekenhuis. De pijnspecialisten of pijnconsulenten zullen dan kijken of er behandelmogelijkheden zijn om uw pijn te doen verminderen.

Dit kan zijn door verschillende behandeltechnieken of door medicatie. Echter is dit soms niet voldoende en is er sprake van een overprikkeld zenuwstelsel; dit noemen we sensitisatieJe zenuwstelsel staat dan continu roodgloeiend en minimale prikkels, in beweging of in rust, zorgen voor een flinke pijnbeleving.

Desensitisatie

Om je zenuwstelsel weer tot rust te krijgen (desensitiseren) en ervoor te zorgen dat je pijnbeleving vermindert kan er worden gekozen om een toepassing met een thuis-TENS te gaan proberen. De pijnspecialist zal dan een verwijzing uitschrijven voor de verstrekking van een TENS. Met deze verwijzing kunt u dan bij ons terecht voor een TENS apparaat.

Een van onze therapeuten gaat met u in gesprek om uw klachtenbeeld inzichtelijk te maken en samen met u te bepalen welk TENS-apparaat voor u het meest geschikt zal zijn. Er zijn namelijk verschillende opties.

TENS in de praktijk

U krijgt dan uitleg over de werking, toepassing en gebruik van het apparaat. Ook zal het apparaat bij u worden aangesloten. U gaat vervolgens thuis, meerdere keren per dag aan de slag met de TENS. 

Om er zeker van te zijn of een TENS voor u het gewenste effect zal hebben en er gekozen is voor het juiste programma maken we met u een afspraak om dit te bespreken na minimaal 2 weken. Mocht er natuurlijk niet het gewenste effect zijn bereikt kunnen we tijdens die 2 weken of op de evaluatieafspraak altijd het programma aanpassen. Het kan dan zijn dat we de proefperiode nogmaals verlengen met 2 weken. Tussentijds mag u altijd bellen, mailen of een whatsapp bericht sturen naar uw therapeut. Wij zullen proberen om u tijdens de proefperiode zo goed mogelijk te ondersteunen voor een proef.

Vergoeding

Na de proefperiode besluiten we dan samen met u of de TENS voor u werkt. Is dit het geval? Dan laten we de leverancier dit weten en zorgen zij ervoor dat u op  tijd nieuwe elektroden en onderdelen ontvangt zodat u het apparaat kunt blijven gebruiken.

Doordat u een verwijzing heeft gekregen van de pijnspecialist wordt uw TENS vergoed door uw ziektekostenverzekering. Voor de afspraken bij de ons worden wel een intake/ onderzoek en 2 behandelingen (uitleg/ aansluiten en evaluatie) gerekend. Deze krijgt u vergoed als u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft. Heeft u geen aanvullende verzekering of bent u door uw vergoeding heen? Dan sturen we een rekening voor de afspraken.

Samenwerking

Wij werken nauw samen met de pijnpoli van het Elkerliek Ziekenhuis en de leveranciers: Eurocept en Schwa-Medico.